Ce este strabismul?

5-20% din copii au probleme de vedere, 5 % din copii au strabism

Strabismul este o afectiune oculara in care axele celor doi ochi nu sunt paralele si unul sau ambii ochi deviaza.

Care sunt semnele strabismului?

Principalul semn este lipsa alinierii axelor vizuale ale ochilor, adica un ochi fuge din pozitia normala de drept inainte. Alteori, sunt semne indirecte cum ar fi inchiderea unuia dintre ochi in lumina puternica, intoarcerea sau inclinarea capului intr-o parte.

Care sunt cauzele strabismului?

Cauzele strabismului sunt diverse:

  • Ereditatea: parintii, fratii sau rudele apropiate au strabism, dar poate sa apara si la copii fara rude cu strabism.
  • Viciile de refractie (prezenta dioptriilor), mai ales cand sunt diferente de dioptrii intre ochi. De multe ori, viciile refractie se transmit ereditar.
  • Vederea scazuta a unui ochi din diverse motive (leziuni ale fundului de ochi, cataracta, tumori intraoculare)
  • Prematurite, dismaturitate
  • Afectiuni neurologice: hidrocefalie, sindrom Down, paralizie cerebrala
  • Afectiuni congenitale ale orbitei sau ochiului
  • Traumatisme cerebrale, ale orbitei sau ale ochiului
  • Cauze necunoscute: de cele mai multe ori nu se poate stabili cauza. Strabismul poate sa apara la copii fara alte afectiuni asociate.

Odata constatata prezenta strabismului, copilul trebuie consultat IMEDIAT de catre un specialist oftalmolog pediatru.

Prima URGENTA o reprezinta depistarea si tratamentul AMBLIOPIEI, adica a vederii slabe. Daca unul din ochi deviaza mai frecvent, vederea lui poate sa scada prin ne-utilizare. Ochiul care priveste drept, este folosit preponderent. Ambliopia apare la 40 % din copiii cu strabism si este principala cauza de pierdere a vederii la un ochi pentru populatia cuprinsa intre 20-70 ani. Ea poate fi prevenita prin consult oftalmologic.

A doua problemă majoră o constituie lipsa vederii binoculare care include şi steroscopia, vederea “ 3 D". Lipsa vederii binoculare implică aprecierea incorectă a distanţelor, practic extrem de deranjantă, mai ales pentru şofat precum şi pentru practicarea unor meserii sau sporturi care necesită vederea în spaţiu cum este munca la înălţime, arhitectură, pictură, chirurgie. La mulți copii cu strabism s-a constat a dezvoltare deficioasă a motilității și a echilibrului întregului corp.

Strabismul congenital

Când debutul strabismului este sub vârsta de 6 luni sau chiar mai devreme, acesta este denumit STRABISM CONGENITAL. Mai frecvent este strabismul convergent, când ochiul fuge spre nas.

Cu cât strabismul apare mai devreme, cu atât trebuie intervenit mai rapid, altfel şansele de recuperare a vederii la ochiul slab şi a vederii binoculare scad.

Examinarea are ca scop decelarea cauzei care a produs strabismul şi decizia asupra tipului de tratament necesar.

Tipuri de strabism

  • Orizontal: esotropie ( spre nas) si exotropie ( spre tampla);
  • Vertical: Hipertropie (ochiul e mai sus) si hipotropie (ochiul e mai jos);
  • Torsional: inciclo- sau exciclotropie;
  • Combinat: combinatie a celor precedente.
  • S. latent (hetereoforia);
  • S. manifest (heterotropia) constantin care ochiul este deviat in permanenta sau intermitent – deviatia se manifesta la oboseala, stress, boala intercurenta sau la acoperirea unui ochi.
  • S. concomitent (unghiul de deviatie este constant in toate directiile privirii);
  • S. incomitent (unghiul de deviatie variaza in diferitele pozitii ale privirii: strabisme paralitice, restrictive, orbitare. Unele forme au denumiri specifice: sindrom alfabetic in A sau in V, sindrom Duane, sindrom Brown. Uneori aceste forme de strabism determina o pozitie vicioasa a capului: copilul sta fie cu capul intors intr-o parte, fie cu el inclinat, etc.

Cele mai frecvente tipuri de strabism:

Este intalnita frecvent. Este un strabism convergent ce apare in primele luni de viata. Deviatia orizontala este frecvent asociata si cu o deviatie verticala sau cu nistagmus.Tratamentul este aproape exclusiv chirurgical, de cele mai multe ori fiind necesara mai mult de o operatie datorita complexitatii acestui strabism.

Este un strabism convergent ce apare de cele mai multe ori, dupa varsta de 2 ani. Este insotita de defecte de refractie, cel mai frecvent de hipermetropie. Efortul de acomodatie pe care copilul il face pentru a vedea clar determina deviatia catre nas a ochilor. Aceasta deviatie poate apare atunci cand copilul priveste la distanta sau la aproape sau in ambele situatii.

Ochelarii scad efortul de acomodatie si corecteaza pozitia ochilor. Cateodata sunt necesare lentile bifocale sau progresive pentru efortul la aproape. Daca deviatia nu se reduce semnificativ in timpul purtarii corectiei, este indicata chirurgia.

Explicatii video despre Esotropia Acomodativa


Acceseaza pagina

Deviatia in exterior, spre tampla a ochilor, este un alt tip de strabism intalnit frecvent.

Aceasta deviatie apare cel mai des atunci cand copilul priveste la distanta. Exotropia poate fi prezenta doar in anumite momente ale zilei, atunci cand copilul este obosit sau neatent. Deseori, parintii remarca aparitia deviatiei doar in lumina puternica. Desi ochelarii, exercitiile sau ocluzia unui ochi imbunatatesc controlul reducand deviatia, interventia chirurgicala este de multe ori necesara.

Explicatii video despre Exotropia


Acceseaza pagina

In multe cazuri strabismul persista din copilarie si a fost tratat incomplet sau deloc.Exista si strabisme cu debut la varsta adulta. Acestea pot avea cauza in afectiuni generale: boli tiroidiene, miastenie, anevrisme sau tumori intracraniene, scleroza multipla; traumatisme craniene cu pareze ale nervilor cranieni sau dupa operatii de cataracta, glaucom, dezlipire de retina.

Exista a conceptie gresita ca strabismul este dificil sau imposibil de tratat la adult.In realitate adultii au mai multe optiuni de tratament: ochelari cu prisme in deviatii minime sau tratament chirurgical cand deviatia strabica este mai mare.

“Temerea” principala este aparitia vederii duble post-operator, dar aceasta diplopie este trecatoare, in timp dispare complet. Adultul cu strabism se adreseza oftalmologului in primul rand pentru aspectul inestetic al ochilor care ii marcheaza comportamentul si ii creaza complexe.

Ce este pseudostrabismul?

Uneori, copiii par a avea un strabism convergent desi in realitate lucrurile nu stau deloc asa. Copiii mici au deseori baza nasului mai lata si in unghiul intern al ochiului se formeaza un pliu cutanat care produce impresia de strabism. Deseori aspectul este asimetric, dand impresia ca unul din ochi este deviat spre nas. Aceasta aparenta de strabism dispare in cativa ani, pe masura ce copilul creste.

Alterori, copii par a avea un strabism divergent, cand ochii sunt mai departati unul de altul sau cand unghiul extern al pleoapei este indreptat oblic in jos (fanta anti-mongoloida).

Metode noi de diagnostic si tratament

Din fericire ne stau la dispozitie noi metode de apreciere a marimii deviatiei strabice, a statusului senzorial, a motilitatii oculare.

In cazurile complexe de strabism, evaluarea clinica completa nu este suficienta pentru a stabili corect cauza motilitati anormale, diagnosticul si planul terapeutic.

Metode imagistice de investigare a orbitei sunt de un real folos in interpretarea anomaliilor congenitale, pozitiei anormale a muschilor, a traumatismelor, a muschilor derapati, a tumorilor orbitale. RMN dinamic este necesar si la pacientii care au mai fost operati, iar motilitatea oculara este profund modificata.

Programul de telemedicina ofera posibilitatea de a impartasi opiniile medicale privind diagnosticul si tratamentul cazurilor dificile cu specialisti de varf din diverse sub-specialitati ale oftalmologiei. Programul de consultanta pe internet „Cyber-Sight” a fost initiat de prof. Eugene Helveston de la Universitatea Indiana, SUA, impreuna cu organizatia de prevenirea orbirii Orbis International. Practic, acest program permite solicitarea in cazurile atipice, dificile a unei a doua opinii sau chiar o discutie intre mai multi specialisti oftalmologi cu multa experienta in acest domeniu.

Tratamentul oftalmologic în strabism

Strabismul se poate trata cu succes, tratamentul este adaptat fiecarui pacient in parte, in functie de tipul strabismului, varsta, asocierea deviatiilor verticale cu cele orizontale, daca au mai fost operati anterior.

Netratat adecvat si din timp duce la pierderea vederii binoculare, persistenta vederii duble, aspectul inestetic al ochilor.

Tratamentul poate fi unul din cele de mai jos sau o combinaţie a acestora:

Uneori simpla purtare a ochelarilor, are ca rezultat realinierea ochilor.

efectuarea de exercitii ortoptice, in anumite forme de strabism sau ochelari speciali cu prisme.

Determinarea AV trebuie atent realizata atunci cand suspicionam prezenta ambliopiei. Cu cat tratamentul incepe mai repede, rezultatele sunt mai rapide si mai bune.

Este necesara acoperirea ochiului cu vedere buna pentru a favoriza recuperarea vederii la ochiul slab.Tratamentul ambliopiei trebuie sa continue pana cand vederea ochiului ambliop devine egala sau aproape egala cu cea a ochiului bun.

La copilul mic, ocluzia totala timp de 1-2 saptamani poate rezolva ambliopia; la un copil scolar cu ambliopie medie care poarta ocluzia doar cateva ore, tratamentul trebuie continuat mai mult de 1 an.

Operatia pentru strabism are nu numai un scop estetic, de realiniere a ochilor, ci si un scop functional, mai important, de inlaturare a vederii duble, cand acesta exista, sau de recuperare a vederii binoculare. Dupa corectarea strabismului se obtine a reala imbunatatire a motilitatii si a echilibrului intregului corp.

Cand strabismul apare sub varsta de 6 luni, operatia este indicata sub varsta 1 an pentru sanse optime de recuperare a vederii binoculare. Daca debutul este peste aceasta varsta, medicul oftalmolog pediatru stabileste daca este necesara operatia sau sunt suficiente metodele de tratament ne-chirurgical.

Oricum, daca strabimul nu se rezolva in cateva luni prin purtarea ochelarilor, se recomanda operatia, cat mai devreme. Cu cat amanam momentul operatiei cu atat scad sansele de recuperare a vederii binoculare. Operatia poate fi facuta atat la un ochi cat si la ambii ochi, decizia asupra felului interventiei se ia in functie de tipul de strabism.

Interventiile de strabism se fac in anestezie generala (foarte rar, daca exista anumite contraindicatii sau daca pacientul nu doreste acest lucru operatia se va face in anestezie loco-regionala, la varsta adulta). Interventia nu necesita spitalizare peste noapte, practic pacientul se opereaza si pleaca acasa in aceeasi zi. Tratamentul nu incheie insa cu interventia chirurgicala. Evolutia trebuie urmarita pana la adolescenta. Obtinerea vederii binoculare este cel mai dificil deziderat.

Daca nu tratam ambliopia in primele luni de viata sau amanam operatia sansele de binocularitate scad. Daca toate etapele de terapie sunt instituite la timp avem sanse de pozitie corecta o ochilor si binocularitate cat mai aproape de normal.

Operatia de strabism la adulti:

Tehnica operatiei este aceeasi ca pentru copii si se desfasoara in anestezie generala. Operatia se face la ochiul strabic, la ochiul fixator sau la ambii, in functie de caz.

Daca unghiul de deviatie este mare, poate sa apara necesitatea unei a doua operatii.Operatia poate fi facuta la orice varsta.

SFATUL OFTALMOLGULUI: Consult oftalmologic imediat ce observati pozitia sau miscarea anormala a ochilor!