Tratamentul chirurgical in strabism

Se adreseaza formelor de strabism la care prin tratamentul ne-chirurgical nu se elimina deviatia strabica si nu se obtine vederea binoculara.

Operatia pentru strabism are nu numai un scop estetic, de eliminare a deviatiei strabice si de realiniere a ochilor, ci si un scop functional, mai important, de promova sau restabili vederea binoculara la copii, iar la adulti de a elimina vederea dubla cu restaurarea vederii binoculare atunci cand este posibil.

De asemenea, operatia vizeaza reducerea modificarilor de fanta palpebrala si eliminarea pozitiei compensatorii a capului cand aceastea exista.

Cand strabismul apare sub varsta de 6 luni, operatia este indicata sub varsta de 1 an pentru sanse optime de recuperare a vederii binoculare.

Daca debutul este peste aceasta varsta, medicul oftalmolog pediatru stabileste daca este necesara operatia sau sunt suficiente metodele de tratament ne-chirurgical.

Oricum, daca strabimul nu se rezolva in cateva luni prin purtarea ochelarilor, se recomanda operatia, cat mai devreme. Cu cat amanam momentul operatiei cu atat scad sansele de recuperare a vederii binoculare. Tratamentul nu incheie insa cu interventia chirurgicala.

Evolutia trebuie urmarita pana la adolescenta. Daca nu tratam ambliopia in primele luni de viata sau amanam operatia sansele de vedere binoculara scad. Daca toate etapele de terapie sunt instituite la timp avem sanse de pozitie corecta o ochilor si binocularitate cat mai aproape de normal.

Operatia poate fi facuta atat la un ochi cat si la ambii ochi, decizia asupra felului interventiei se face in functie de tipul de strabism. Daca unghiul de deviatie este mare, poate sa apara necesitatea unei a doua operatii.

Corectia deviatiei strabice se face prin operatii de slabire sau de intarire a muschilor extraoculari sau prin schimbarea directiei vectorului fortei musculare (transpozitii musculare).

Interventia NU SE EFECTUEAZA CU LASER-UL, se efectueaza cu instrumente chirurgicale special concepute pentru acest tip de operatie. Interventiile de strabism se fac in anestezie generala. NU este nevoie ca pacientul operat de strabism sa ramana internat peste noapte, practic pacientul se opereaza si pleaca acasa in aceeasi zi.

Operatia de strabism la adulti:

Tehnica operatiei este aceeasi ca pentru copii si se desfasoara in anestezie generala. Daca exista anumite contraindicatii care tin de afectiuni asociate sau daca pacientul nu doreste anestezie generala, operatia se poate face in anestezie loco-regionala sau topica.

Anestezia

Alegerea tipului de anestezie depinde de tehnica chirurgicala care va fi utilizata, daca se opereaza un ochi sau ambii, de varsta, preferinta, starea de sanatate si colaborarea pacientului si de decizia medicului anestezist.

Pe masca laringiana sau intubatie oro-traheala, este preferata de multi strabologi; este obligatorie la copii.

    Este efectuata prin injectarea retrobulbara sau peribulbara a anestezicului sau, mai nou, anestezia topica, cu picaturi anestezice. Acest tip de anestezie limiteaza interventia doar la un singur ochi si este indicata doar chirurgilor experimentati in chirurgia strabismului si doar la adulti.

Se poate utiliza si pentru pacientii operati cu suturi ajustabile in anestezie generala. La 2-3 ore dupa trezirea din anestezia generala se apreciaza pozitia ochilor si daca este necesar se face ajustarea musculara si sutura conjunctivei in anestezia topica.

Pregatire preoperatorie

Pacientii primesc o lista de analize inainte de interventie (vezi anexa).

Este indicat ca analizele sa fie recoltate cu 10-14 zile pre-operator. Daca examenul bacteriologic al secretiei conjunctivale si faringiene evidentiaza germeni patogeni acordam astfel timpul necesar pentru tratamentul local si general pre-operator necesar.

Pacientii primesc tot in scris informatiile pre-operatorii care contin regulile alimentare. Pentru operatii in anestezie generala sunt permise pentru copii alimente solide sau lapte cu 6 ore inaintea interventiei (chiar 7-8 ore pentru adulti) si apa sau lichide clare cu 3 ore inaintea interventiei) si reguli privind internarea in spital.

Informatiile postoperatorii cuprind reguli de reluare a alimentatiei si modul de adminstrare a tratamentului local si/sau general.

Pacientii sau, in cazul copiilor, parintii sau ocrotitorii legali sunt informati verbal si in scris asupra scopurilor interventiei, a momentul favorabil, a potentialelor riscuri ale interventiei sau ale amanarii ei si semneaza un consimtamant prin care isi exprima acordul efectuarii interventiei.

Ingrijire postoperatorie

Informatiile postoperatorii sunt primite verbal si in scris cuprind reguli de reluare a alimentatiei si modul de administrare a tratamentului local si/sau general.

Se detaliaza imediat post-operator toate regulile de igiena, evitarea frecarii ochilor cu miinile, evitarea expunerii la praf, curent, aer conditionat, eforturile fizice timp de 4 saptamani, evitarea intrarii in colectivitate la mai putin de o saptamina postoperator.

Pacientii sau parintii sunt informati ca daca observa unul din semnele de infectie: secretie conjunctivala muco-purulenta, inrosirea si umflarea pleoapei sau febra, sa anunte medicul si sa revina la control cat de repede posibil.

Pansamentul steril ocluziv se aplica doar in cazul operatiei pe mai multi muschi la un ochi, daca exista singerare post-operatorie, daca pacientul pacientul pleaca din localitate sau daca igiena pare greu de intretinut corect. Se evita pansamentul steril aplicat binocular.