Controlul progresiei miopiei

Miopia este un defect de refractie in care focusarea razelor de lumina se produce inaintea retinei si nu pe suprafata ei, determinand o acuitate vizuala scazuta la distanta.

Miopia este cel mai frecvent intalnit viciu de refractie la adolescentii si adultii tineri in lume; in plus varsta de debut a scazut semnificativ, avand o incidenta mare in Asia si mai scazuta in Europa si SUA. Miopia mare (>6 D) a fost asociata cu aparitia mai frecventa a unor afectiuni oculare care pot determina scaderea acuitatii vizuale, de exemplu dezlipirea de retina, coroidoza miopica, cataracta si glaucomul, de aceea cresterea importanta a prevalentei sale in lume in ultimele decade a produs ingrijorare.

Etiologia este inca neclara desi au fost studiati numerosi factori care participa la aparitia si progresia miopiei. Cercetarile genetice au identificat >20 gene responsabile pentru miopie, sustinand dovezile care arata o crestere a riscului de a deveni miop de 2-8 ori daca unul sau ambii parinti sunt miopi. Factorii de mediu joaca un rol important, in acest moment considerandu-se ca aparitia si progresia miopiei se datoreaza unei interactiuni intre factorii de mediu si susceptibilitatea genetica. Efortul vizual la aproape, cum ar fi cititul sau jocurile pe dispozitive mobile, in special daca se desfasoara la o distanta <30 cm de ochi si perioade lungi de timp, cu putine pauze, contribuie in mod esential. De asemenea, unele studii au aratat ca copiii care petrec mai mult timp afara, indiferent de activitate au o incidenta mult mai mica a miopiei.

Pentru a incetini instalarea si progresia miopiei au fost propuse mai multe metode; dintre acestea doar unele si-au dovedit eficacitatea.

Atropina instilata in ochi, in diverse concentratii, a fost obiectul unor studii desfasurate pe parcursul mai multor ani si a produs o incetinire a progresiei miopiei cu aproximativ 50%. Atropina in concentratie de 0,01% a produs o dilatare minima a pupilei si nu a afectat vederea de aproape, spre deosebire de concentratiile mai mari, mentinand totusi acelasi efect asupra progresiei miopiei. Acest tratament presupune aplicarea zilnica a unei picaturi pe suprafata ochiului si necesita prepararea concentratiei potrivite la farmacie.

Ortokeratologia realizeaza o incetinire a progresiei miopiei de aproximativ 45%, conform altor studii. In timpul somnului, purtarea unei lentile de noapte, gaz permeabila RGP, cu o forma speciala realizeaza o remodelare blanda a corneei astfel incat vederea ramane clara dupa scoaterea acestora, la trezire si nu mai este necesara purtarea ochelarilor sau a altor lentile de contact pe parcursul zilei. Efectul este complet reversibil cand se inceteaza purtarea lor. Sunt indicate mai ales copiilor cu dioptrii pana la – 6 D, cu astigmatism <2 D, cu varsta peste 6-8 ani, motivati sa respecte programul de purtare si regulile de igiena privind lentilele de contact.

Lentilele de contact moi multifocale se poarta pe parcursul zilei si determina si ele o incetinire a progresiei miopiei de aproximativ 40%, prin modificarea refractiei periferice a ochiului. Acestea sunt niste lentile cu un design special, cu centru distanta si cu o aditie la periferie ce poate merge pana la +1.50/+2.50 D. Copiii ce poarta aceste lentile nu mai au nevoie sa poarte ochelari pe parcursul zilei dar trebuie sa respecte regulile de purtare si intretinere a lentilelor de contact. Varsta la care se pot prescrie aceste lentile la copii este de peste 8 ani.

In general, purtarea lentilelor de contact este asociata cu un risc mai mare de aparitie a conjunctivitelor, ulceratiilor corneene sau eroziunilor corneene, de aceea este importanta respectarea tuturor indicatiilor primite de la medicul curant cu privire la purtarea si intretinerea lor. Respectarea orarului stabilit de controale periodice reprezinta o masura suplimentara de prevenire a acestor complicatii.

De asemenea, cresterea timpului petrecut afara, de expunere la lumina solara si reducerea perioadelor de solicitare a vederii la aproape au un efect benefic asupra progresiei miopiei. Timpul petrecut de copii afara, in lumina naturala, este recomandat sa fie de minim de 4 ore/zi, incluzand in aceste interval si pauzele scolare.

Lucrul la aproape, respectiv cititul sau utilizarea ecranelor digitale, sa se desfasoare la mai mult de 30 cm la copii si 45 cm la adult, cu pauze la fiecare 20 minute. In timpul pauzei se priveste la distanta mai mare.