Program de lucru
  • Luni-Vineri 09:00 - 19:00
    Sambata Inchis
    Duminica Inchis
Date de contact

Lentile progresive, ultimele noutati

Prezbiopia nu este o afectiune oculara in adevaratul sens al cuvantului, este un fenomen de scadere progresiva a puterii de acomodatie a ochiului. Acomodatia este procesul prin care cristalinul isi modifica curbura pentru a clarifica imaginile situate aproape de ochi.

Simptomele de prezbiopie apar, progresiv, dupa varsta de 40 de ani, varsta de apartie depinzind de existenta viciilor de refractie sau de obiceiurile vizuale, daca persoana lucreaza multe ore concentrat la o distanta mica (citeste mult sau lucreaza la computer).

Dupa varsta de 40 de ani acomodatia scade treptat cu aproximativ 1,5 dioptrii la fiecare 4 ani, iar dupa 48 de ani cu aproximativ 0,5 dioptrii la fiecare 4 ani.

Presbitismul nu poate fi tratat, dar pierderea abilitatii de focalizare a ochilor poate fi corectata prin folosirea de lentile de corectie, sub forma ochelarilor sau a lentilelor de contact.

1.Lentilele monofocale (ochelarii pentru aproape)

Sunt necesare persoanelor care nu au nevoie de corectie optica (ochelari) pentru distanta. Exista insa dezavantaje: ele corecteaza doar vederea pentru aproape, nu corecteaza pentru distanta intermediara, la ridicarea ochilor pentru a privi la distanta se percepe marginea superioara a ramelor ochelarilor, iar trecerea intre imaginea de aproape, privita prin lentila si la cea de la distanta, privita cu ochiul liber este brusca si uneori obositoare

Sunt din ce in ce mai rar folosite. Erau indicate pacientilor care au nevoie de corectie optica diferita pentru distanta si pentru aproape. Dezavantajul este ca marginea superioara a pastilei este perceputa ca o deformare a imaginilor situate intermediar, intre distanta si aproape cum ar fi privitul la computer sau coborarea scarilor.

Evita aceste probleme prin cresterea progresiva a dioptriei. Ele cuprind spectrul a 3 dioptrii (distanta-intermediar-aproape) si asigura vederea clara si confort in mod continuu la orice distanta, fara linii de separare vizibile, fara discontinuitati la schimbarea directiei privirii. LP ofera continuitate in procesul de acomodare si in perceptia spatiului.

Prima LP a fost realizata in 1959 de catre compania Essilor. Design-ul si procesul de fabricatie al acestor lentile s-a perfectionat de-a lungul timpului.

Exista doua abordari diferite in conceptia si fabricarea LP.

Prima abordare utilizeaza o medie a necesitatilor vizuale ale unui numar cat mai mare de prezbiti in scopul obtinerii unui design “universal” progresiv.

Dezavantajele acestor lentile includ modificari nedorite ale puterii sferice si cilindrice in zonele laterale care provoaca distorsiunea periferica a imaginii, senzatia de imagine in valuri la miscarea stanga-dreapta a capului.

Aceste dezavantaje sunt acum mult diminuate la noile tipuri de LP personalizate care, practic, se adapteaza la purtator, nu purtatorul la lentila.

LP personalizate tin cont de necesitatile specifice si comportamentul vizual specific al unui purtator particular in scopul obtinerii unui design “personalizat”.

Fiecare purtator are un comportament specific al capului si ochilor si acest comportament poate fi masurat pentru a obtine un design optim al suprafetelor lentilei.

Unii oameni au tendinta sa miste ochii, tinand capul fix, altii tin ochii relativ imobili si intorc capul. Coordonarea miscarilor Cap / Ochi este nativa, nu depinde de ametropie, varsta sau nivel al prezbiopiei, este un comportament unic, intrinsec al fiecarui individ.

Daca capul face cea mai mare parte a miscarilor, utilizarea vederii este mai dinamica, subiectul este mai sensibil la efectul de « valuri » si impune un design al LP foarte soft la periferie.

Daca ochii fac cea mai mare partea miscarilor, subiectul are tendinta sa foloseasca intreaga suprafata a lentilei si este mai sensibil la precizia imaginilor. Se impune un design cu largirea campului acuitatii vizuale maxime obtinut prin plasarea aditiei, in cea mai mare parte, pe partea anterioara a lentilelor.

Acest comportament vizual individual poate fi determinat cu ajutorul sistemului de masurare Visioffice oferit de Essilor, primul sistem de masurare 4D pe piata mondiala. Acest dipozitiv foloseste tehnologia Eyecode care permite masurarea unor parametrii importanti pentru proiectarea LP. Este singurul aparat care permite determinarea centrului de rotatie al ochiului, un parametru unic pentru fiecare persoana.

Pentru o adaptare perfecta a LP personalizate, pe linga comportamentul vizual (coeficientul de miscare a cap/ochi (HE) si coeficientul de stabilitate) si determinarea centrului de rotatie al ochiului, se masoara si parametrii de purtare: distanta interpupilara, inaltimea de montaj, centrul de rotatie al ochiului, unghiul de inclinare si de curbura al ramei, saua nazala, ochiul director.

Astfel, se elimina in totalitate riscurile masuratorilor gresite pentru purtatori, ce sunt atat de critice pentru adaptarea la lentilele progresive, iar adaptarea este garantata datorita parametrilor personalizati.

Design-ul fiecarei lentile este modelat individual si calculat plecand de la comportamentul vizual al individului printr-un stabilizator de imagine integrat care compenseaza deviatiile prismatice si distorsiunile. Distribuirea aditiei pe suprafata anterioara si posterioara a lentilei si interactiunea intre cele doua suprafete permite stabilizarea imaginii.

Alegerea ramei este facilitata datorita functiei de fotografiere digitala si de camera video a aparatului Visioffice pentru a-i putea ajuta la alegerea celor mai bune rame in functie de fizionomia, nevoile vizuale ale purtatorului, si alegerea din punct de vedere al designului si al coloritului.

LP pot fi montate pe orice tip de rama fabricata din metal, plastic sau titan. Design-ul ramei nu mai constituie o problema putand opta pentru o rama pe fir sau chiar frameless. Materialele din care sunt fabricate lentilele progresive (plastic, policarbonat) confera duritate si rezistenta.

Ele pot fi incolore sau fotocromatice (heliomate). Pe suprafata acestora se poate aplica o gama variata de tratamente: antireflex, antistatic, hidrofob-oleofob, anti-zgariere, durificare, anti-aburire, protectie UV.

Cele mai noi lentile progresive produse de Essilor sunt lentilele Varilux seria S: Varilux S 4 D, f 360, S design care include si varianta short.

Aceste lentile sunt concepute pe baza a trei tehnologii revolutionare:
1.Tehnologia NANOPTIX

Suprafata lentilei este formata din foarte multe elemente optice care sunt prelucrate individual, sub control digital, cu un dispozitiv diamantat si sunt conectate ca o lentila unica. Aceasta tehnologie reconcepe in intregime structura fundamentala a lentilei. Rezultatul este ca lumina trece prin fiecare element fara sa fie deviata, deci fara sa rezulte efectul de valuri si astfel, ofera stabilitatea imaginii in miscare.

Designul lentilei ia in calcul diferentele fiziologice dintre cei doi ochi, diferenta de dioptrii dintre ochi si distanta dintre pupile pentru a calcula simultan cele 2 lentile, cu scopul de a asigura extinderea campurilor vizuale binoculare si imbunatatirea stereoscopiei.

Pe langa parametrii de personalizare descrisi se adauga observarea ochiului dominant.

Asa cum unii oameni sunt dreptaci sau stangaci, fiecare dintre noi are un ochi dominant.

Ochiul dominant este primul care percepe imaginea cand schimbam directia de privire si atrage, prin mecanismul vergentei, miscarea si perceptia ochiului ne-dominant.

Respectarea rolului principal al ochiului dominant in fabricarea lentilelor personalizate Varilux S 4 D permite o perceptie vizuala mai rapida si mai clara la schimbarea directiei privirii.

Este lentila progresiva de cea mai buna calitate care ofera clarite si confort maxim precum si o orientare vizuala rapida.

Prescrierea LP necesita o atentie speciala. Este extrem de important ca medicul sau optometristul sa faca o anamneza detaliata legata de ce ochelari a mai purtat, ce activitati desfasoara la locul de munca, ce hobby-uri sau ce sporturi practica. Exista situatii vizuale specifice care necesita corectie optica specifica. Uneori este necesara simularea mediului specific pentru a ajusta reteta si lentila in functie de nevoile pacientului. LP pot fi prescrise la majoritatea pacientilor.

Exista insa anumite cazuri speciale necesita atentie speciala in prescrierea si recomandarea tipului de lentile.

La pacientii cu anizometropie, cu diferenta de diotrii intre ochi (importanta > 2.00 D) LP pot crea un efect prismatic diferit la aproape. Aceste cazuri nu reprezinta o contraindicatie pentru purtarea lentilele progresive decat atunci cand diferenta de dioptrii dintre ochi este mare sau exista probleme deosebite de vedere binoculara. Este important determinarea vederii binoculare la aproape,

Daca binocularitatea este slaba (supresie centrala, ambliopie mare) LP se adapteaza in mod obisnuit.

Daca vederea binoculara este buna trebuie luate precautii:

  • Se verifica acceptarea diferentei din corectia de distanta la aproape, la aproape, la distanta de lucru specifica;
  • Se pastreaza diferenta de la distanta cu aditie usor diferita sau se adjusteaza prescriptia prin reducerea diferentei de sfera sau cilindru daca e necesar si e acceptat, se pun aditii usor inegale, daca ajuta;
  • Se favorizeaza ochiul dominant;
  • Daca exista disconfort la aproape se recomanda 2 tipuri de ochelari: LP pt uz general (cu lentile short progression, rame cu inatime mica, bine ajustate pe saua nazala) si ochelari monofocali pentru aproape pt activitate prelungita.

In pseudo-fakia unilaterala (implant de cristalin la un ochi) este posibil sa existe anizometropie si anizeiconie mai suparatoare la aproape. Cand diferenta este mare se recomanda lentila de contact la ochiul defavorizat si ochelari cu LP la ambii ochi.

In pseudo-fakia bilaterala se estimeaza anizeiconia indusa (aprox.1.5% / dioptrie modificata), se determina ochiului dominant si vederea binoculara la aproape. Daca exista discomfort binocular se prescriu LP cu aditie egala, in jur de +2.50 pentru uz general si corectie monofocala la aproape pentru munca sustinuta.

Pacienti non-prezbiti: sunt pacienti care nu sunt inca prezbiti, dar manifesta astenopie la aproape: hipermetropul mic care nu tolereaza corectia totala la distanta, miopul mic cu esoforie, cei cu disfunctia sau relaxarea acomodatiei sau din motive ergonomice: lucru la aproape la o distanta mica. Este importanta evitarea sub- sau supra-evaluarii aditiei prin testare atenta la distanta de lucru la aproape. Se pot recomanda LP sau monofocale regresive (Interview) pentru intermediar si aproape.

In concluzie, LP pot fi prescrise la majoritatea pacientilor, cazurile speciale necesita atentie speciala in prescrierea si recomandarea tipului de lentile, anamneza si dialogul cu pacientul axat pe necesitatile si obisnuintele vizuale sunt esentiale.

Lentila Varilux S 4D este lentila progresiva personalizata de cea mai buna calitate care ofera clarite si confort maxim precum si o orientare vizuala rapida.