Oboseala oculara

Progresul tehnologic evident in ultimii ani a dus la usurarea muncii de acasa si de la birou,dar in acelasi timp folosirea intensiva a computerului sau a ecranului TV poate fi o sarcina dificila pentru ochii dumneavoastra. Activitati precum lucrul la computer,cititul perioade extinse sau jocurile video practicate timp indelungat pot determina oboseala ochilor si vedere in ceata datorita "oboselii acomodatiei".

Iata cateva reguli simple pentru a evita aparitia acesteia:

  • Incercati sa variati sarcinile de lucru astfel incat ochii sa priveasca la distante diferite.Cand lucrati de aproape perioade lungi de timp pot aparea spasme care dau vedere in ceata si dureri oculare.Amintiti-va sa luati pauze si sa priviti la distanta, de exemplu pe fereastra sau in celalalt capat al incaperii.
  • Putem spune de obicei cand cineva petrece multe ore in fata monitorului computerului -de obicei apare sindromul de ochi uscat (ochi rosii,iritati) prin reducerea frecventei clipitului.Cercetatorii au gasit ca pozitia mai joasa a monitorului creste secretia lacrimala si reduce senzatia de oboseala musculara la nivelul gatului.Medicul oftalmolog va poate prescrie lacrimi artificiale care vor creste confortul ochilor si ameliora senzatia de uscaciune.De asemenea ,este bine ca periodic sa faceti constient un efort de a clipi.
  • Dormiti suficient. Oboseala duce la tulburari de vedere. Pentru a diminua cearcanele si roseata ochilor incercati sa adormiti cu o ora mai devreme decat de obicei si sa beti multe lichide.
  • Dieta este bine sa fie bogata in alimente care au un continut mare de vitamina A (morcovi,citrice,caise,galbenus de ou).
  • Evitati excesul de alcool, soare si incercati sa nu fumati.
  • Protejati-va ochii de praf. Praful poate determina aparitia unor conjunctivite bacteriene sau alergice care se vor traduce prin inrosirea ochilor si aparitia unei senzatii de disconfort ocular (usturime,mancarime,senzatie de corp strain)
  • Faceti controale oftalmologice regulate ,cel putin o data pe an daca purtati ochelari sau lentile de contact.Mici defecte de refractie necorectate, in conditiile unei solicitari vizuale intense, pot determina o senzatie de disconfort, de la usturimea ochilor pana la vederea in ceata si dureri oculare.